Bilinçli Sosyal Medya Kullanıcısı Olmak



      Merhaba sevgili KarineBlog okuru! Bu ay sizlere aslında her daim içinde olduğumuz ve gerçekten zamanla hayatımızın odak noktası olan, hatta bazen yaşam biçimimizi bile ona göre şekillendirdiğimiz sosyal medya kavramı üzerinde duracağız. Gitgide artan sosyal medya bağımlılığına nasıl dur diyebiliriz, ya da internette harcadığımız uzun vakitleri nasıl kısaltıp daha verimli hale getirebiliriz, kendimizi bu konuda nasıl takip edebiliriz, nasıl “Bilinçli Sosyal Medya Kullanıcısı” oluruz gibi soruların üzerinde duracağız.

 “Sosyal Medya, kullanıcılara enformasyon, düşünce, ilgi ve bilgi paylaşım imkânı tanıyarak karşılıklı etkileşim yaratan çevrimiçi araçlar ve web siteleri için ortak kullanılan bir terimdir. “(Sayımer, 2008:123) diye açıklanmış en net ve en anlaşılır hali ile. 

Evet, evimizdeki kanepede bir elimizde çay bir elimizde telefon, kilometrelerce uzakta olan biri ile etkileşime geçebildiğimiz bir alan. Hiç tanımadığımız insanlar tanıyor, görmediğimiz yerler görüyor, farklı ideolojilere, farklı fikirlere, farklı hayatlara yelken açıyoruz. Gerçekten de bu açıdan bakıldığında sosyal medya bizler için harika bir ortam oluşturuyor. Bu ortamda kendimize bir kimlik belirliyor, farklı bir dünyada kendimizi ya olduğumuz gibi ya da olduğumuzdan çok farklı lanse edebilme imkanı elde ediyoruz. Teknolojinin de hızla ilerlemesiyle beraber dur durak bilmeyen bir serüven içerisinde yolculuk yapıyoruz. Biz, bu yolculukta kendini akışa kaptırıp gidenlerden değil de bilinçli bir şekilde hareket edenlerden olmanın ehemmiyetli olduğunu düşünüyoruz.

Peki ya nasıl bilinçli bir sosyal medya kullanıcısı olabilirim?

Bu sorunun cevabını adım adım yöntemlerle sizlere sunacağız ve gerçekten faydasını göreceğinizi umuyoruz inşallah! 😊

ADIM 1: GEREKSİZLERİ SİL SÜPÜR!

Bilinçli bir sosyal medya kullanıcısı olabilmenin ilk adımlarından biri abone olunan hesaplar, takip edilen kişiler, kayıtlı olduğumuz sayfalardan da geçiyor aslında.
Öncelikle kendimize”Takip ettiğim kişi ya da sayfa, abone olduğum bu kanal bana gerçekten ne katıyor?” sorusunu sormalıyız. Gerçekten hiç fayda görmediğimiz ve tamamen merak için ya da nefsimize hoş gelen tarafları olduğu için hesabımızda bulunan her profilden uzaklaşıyoruz!
Gereksiz hesaplardan kurtulmak için elinizi “UNFOLLOW” butonuna korkak alıştırmayın. 😊





ADIM 2: EKRAN SÜRESİ!

Bir daha asla geriye getiremeyeceğimiz en kıymetli varlıklarımızın başında geliyor zaman. Nasıl ve ne şekilde değerlendirirsek yanımıza o kalacak. Zamanın kontrolünü iyi yapabilmek gerçekten insan hayatını oldukça düzene sokuyor. Bilinçli sosyal medya kullanıcısı olmaya öncelikle zamanımızı ayarlayarak başlıyoruz. Yani telefonumuzun yada bilgisayarımızın başında ne kadar vakit geçiriyoruz ve bu geçen vakitler neye fayda sağlıyor? İşte en önemli soru bu aslında. Sosyal medya da ya da cep telefonunu elimize aldığımızda o vakit boşa mı geçiyor yoksa bize bir değer katıyor mu?

Teknoloji firmaları da zamanın kıymetli olduğunun farkına varmışlar ki (en azından biz öyle umuyoruz) yeni bir uygulama ile karşımıza çıktılar. EKRAN SÜRESİ!


İOS işletim sistemi olan cihazlara 12.0 sürümü ile gelen ve ayarlar sekmesinde Ekran Süresi başlığı altında bulabileceğiniz, Android işletim sistemi olan cihazlarda ise Play Store’dan Dijital Wellbeing (Dijital Denge) uygulamasını indirerek kullanabileceğiniz harika ötesi bir sistemden bahsedeceğiz şimdi sizlere.

Ekran Süresi ve Dijital Denge uygulamaları günlük, haftalık hatta aylık olarak telefon başında kaç saat harcadığımıza, en çok hangi uygulamayı kullandığımıza, uygulamalardan gelen bildirim sayılarına kadar en ince ayrıntıları rapor rapor bizlere sunuyor. Hatta eğer günlük ekran sürenizi fazla buluyorsanız bunu kısaltmak dahi sizin elinizde. İstediğiniz uygulamaya istediğiniz saati verebiliyor ve günde o saat dışına çıkamıyorsunuz. Bu da özellikle çocukları telefon yada tablet başında çokça vakit geçiren ebeveynler için oldukça güzel bir özellik.






Ekran süresi uygulamaları siz sınır koyduğunuzdan itibaren ara ara size bildirimlerde bulunuyor. “Sosyal Medya ağları için son 5 dakikan!” yada alışveriş sitelerinin uygulamalarına süre koyduysanız “Alışveriş ve Yaşam için son 5 dakikan!” gibi bildirimlerde bulunuyor. Buda yine kendinizi kontrol etmede oldukça fayda sağlıyor. Süreniz bittiğinde ise süre bitti uyarısı alıyorsunuz ve uygulamaya devam edip etmeme seçeneği size sunuluyor, hatta bazı uygulamalar ertesi güne kadar o uygulamanın açılmasına izin vermiyor 😊Tabii ki bu özellikleri kaldırmak süresini artırıp azaltmak sizin elinizde ama bilinçli kullanıcı olabilmek için kendimizi kontrol etmemiz şart.



Büyük teknoloji üreticilerinden sonra aplikasyonlarda bu sisteme yavaş yavaş dahil olmaya başladılar. İnstagram uygulaması da kendi içinde bir ekran süresi sistemi kullanmaya başladı. Kendi profilimize gelip, sağ üst bölümdeki üç yatay çizgiye dokunduğumuzda açılan panelde “Hareketlerin” bölümüne  girerek günlük İnstagram’da geçirdiğimiz süreyi öğrenebiliyor ve kendimize hatırlatıcı koyabiliyoruz. Örneğin 20 dakikalık bir hatırlatıcı ayarladık, girdiğimiz her 20 dakikada İnstagram bize bildirim gönderiyor. Bu da bilinçlenmemizde bize yardımcı olacak güzel bir özellik.



ADIM 3: BZZZ! DONDUR BAKALIM!

DETOKS kavramını duymuşsunuzdur, vücudumuza giren yabancı maddeler ve toksinlerden kurtulmak demek. Hayatımıza yeni giren bir detoks daha var artık ki o da sosyal medya detoksu, sosyal medyanın bize zarar veren yönlerinden bir nevi arınmak.
Çoğunuz sosyal medya hesaplarını dondurmanın ne demek olduğunu az çok biliyorsunuzdur. Her sosyal medya platformunun kendine özel hesabı dondurma şekilleri var. Örneğin Facebook hesabınızı hem mobil uygulamadan hem de web arayüzünden dondurabiliyorken, instagram hesabınızı yalnızca web arayüzünden kapatabiliyorsunuz.
Peki hesabı dondurmak kolay ama ben her gün sosyal medya hesabıma girmeden nasıl duracağım diyorsanız işte burada size yardımcı olabiliriz 😊

Öncelikle kendinizi ekran süresi uygulaması ile sosyal medyayı daha düzenli, kontrollü ve süreli kullanmayı öğrenmeniz gerekiyor. Ardından kısa kısa adımlar ile vaktinizi en çok harcadığınız sosyal medya hesabını AŞAMALI olarak dondurmanızı tavsiye ederiz.
İlk defa hesabınızı donduracaksanız ayda 1 gün gibi bir süreyle deneyebilirsiniz. Kendinize bir gün belirleyin, mesela her ayın ilk Cuma günü hesabınızı dondurun. Mutlaka 24 saat geçmesini bekleyin, baktınız güzel gidiyor bu süreyi arttırabilirsiniz.

Her ay bununla uğraşamam diyorsanız 3 ayda bir 5 gün dondurabilirsiniz, 6 ayda bir 1 hafta ve daha üstü bir süreyle dondurabilirsiniz.
Sosyal medya detoksu olayını kesinlikle yapmanızı tavsiye ederiz, kendine ayırdığınız kaliteli vakitlerin arttığını göreceksiniz 😊


ADIM 4: KAYBOLAN DEĞERLERİ GERİ GETİR

Ailemizle, arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz zaman ettiğimiz o güzel muhabbetlerin süresinin kısaldığını ve bir süre sonra kendimizi telefonumuzda gezinirken bulduğumuzu fark etmişsinizdir. Kalabalık ortam bir anda sessizleşir, kelimeler yerini çift tıklara bırakır.




Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman verdiği bir konferansta “Çocuklarınızı görün, onlarla konuşun fikirlerini önemseyin, var olduklarını ve değerli olduklarını hissettirin. Eğer onları görmezseniz kendilerini çok rahat gösterecekleri bir platform olan sosyal medyanın kucağına ansızın düşebilirler.” diyerek  gençlerin ve çocukların aşırı sosyal medya düşkünlükleri ile ilgili haklı bir yaklaşımda bulunmuştu.

Ebeveyn olun veya olmayın, etrafımızı, yanımızdakileri, sevdiklerimizi, ailemizi görmemiz lazım. Halleşmek kelimesini unuttuk artık, etrafa donuk gözlerle yada “Buradan güzel poz çıkar!” gözüyle bakar olduk.

Bilinçli bir kullanıcı olmak istiyorsak lütfen özellikle sevdiklerimizle beraberken birbirimize vakit ayıralım. Buna vesile olan bu satırları okuyan sizler olun inşallah. Halleşelim, karşımızdakilerin dertlerine, mutluluklarına, sevinçlerine ortak olalım. Hayat, kıymetli zamanımızı internet başında geçirmek için çok kısa 😊

ADIM 5: BIRAKAMIYORUM, PEKİ NE YAPMALIYIM?

Yukarıda belirttiğimiz 4 adım hiçte zor olmayan adımlar, kendinize inanın, korkmayın hesabınız 3 gün kapalı olduğunda size bir şey olmaz. Hesabınızı dondurun, en yakın çiçekçiye gidip kendinize bir çiçek alın, kitap okuyun, sokaktaki bir kediyi sevin, kendinizi mutfağa atın uzun zamandır canınızın çektiği o yemeği pişirin, yapılacak çok şey var.
“Hesabımı dondurdum ama açtığım zaman yine aynı hızla kullanmaya devam ediyorum ne -yapmalıyım?” diye soruyorsanız sizi tekrardan ADIM1’e bir uğurlayalım.

-Gerçekten size bir şeyler katmayan, fayda görmediğiniz, nefsinize güzel gelen ne varsa hemen ve hiç çekinmeden UNFOLLOW butonuna basın. Rahatladığınızı kesinlikle hissedeceksiniz, sırtınızdan bir yük kalkacak, ferahlayacaksınız.

-Takip etmediğiniz ama yine de karşınıza çıkan ve size iyi gelmeyen her sayfayı hemen engelleyin.

-Elinizden geldiğince faydalı sayfalar takip etmeye çalışın. Biz KarineBlog ekibi olarak size takip etmek isterseniz diye birkaç güzel hesabın listesini yaptık bile. 😊

Buyrun;
@thefabstory -> Düzenli yaşam, sağlıklı beslenme, iyi uyku, stresle başa çıkma, mutlu hissetmenin yolları, motivasyon gibi hayatımızı düzenleyecek ufak ufak ipuçları veriyor bize ve takip etmesi oldukça keyifli bir sayfa olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız İngilizce.

@trt2 -> TRT’nin yeni sanat kanalı olan TRT 2’nin instagram sayfası, güzel sanatsal bilgilerin paylaşıldığı naif bir sayfa.

@kuduse_dogru -> Kudüs’te yaşanan güncel olayları rahatlıkla takip edebileceğiniz ve detaylarıyla öğrenebileceğiniz Beyt-ül Makdis’i gönlünde dert edinmiş herkesin takip etmesi gerek bir sayfa.

@daily_reminder -> Günlük hadis ve ayetlerin paylaşıldığı İngilizce bir sayfa.

@suffagah -> İslami paylaşımların oldukça kaliteli olduğu güzide bir sayfa.

@islamify -> Suffagah’ın İngilizce versiyonu hoş bir sayfa.

@salik_photography -> Özellikle Camii resimlerine karşı ilginiz varsa mutlaka uğramanız gereken bir sayfa.

@karinegenclik -> Hala takip etmediniz mi? 😇

Ve önerdiğimiz sayfalarla beraber yazımızında sonlarına geldik.

Kaybettiğimiz çoğu değerin başını çekiyor sosyal medya. Faydası var mı? Kesinlikle var. Ama faydasını kullanmayı bildikçe yani bilinçlendikçe görebiliyoruz. Biz bu yazımızda 5 adımla nasıl bilinçli kullanıcılar olabileceğinizi en azından bunu dert edinenlere bir yol gösterebileceğimizi ifade etmeye çalıştık elimizden geldiğince, siz değerli okurlarımızın eklemek istedikleri bir şeyler olursa muhakkak yoruma bekleriz.
Hayırlı günler dileriz efendim.

Yorumlar

  1. Selamun Aleykum. ilk yorum benden gelsin :) Bilişim öğretmeni olarak bu konuda çok düşüncelerim endişelerim vardi. Etrafımızdaki insanlar, bizler en en önemlisi gençlerimiz, çocuklarımız büyük bir tehlikede. Birden artik alışılmış şeylerden vazgeçmek cok zor. Ama yazıdaki yöntemlerle daha bilinçli olmaya düşünmeye yönlendiriyor. Insallah hepimize basit görünen bu yöntemlerin çok faydası olur insallah. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı, teşekkür ederiz :) Sosyal medyaya ve telefona olan bağlılığımdan kurtulmak için araştırma yaparken telefon ekranımızı siyah-beyaz yaparsak telefon kullanım süremizin azalacağını okumuştum. Uyguladım ve faydasını gördüm.. Siyah beyazken renklerin çekiciliği kayboluyor ve telefonda işinizi hallettikten sonra kenara bırakıyorsunuz. Hatta negatif renk dengesini deneyebilirsiniz, fotoğraflarınıza dahi bakamayacaksınız! :))

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalanılacak bir yazı olmuş Allah razı olsun. Her yazınızda olduğu gibi faydalı ve akıcı. Adım adım uygulamalara bayıldım. Ve tabii ki uygulayacağım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mahmûd Sâmi Ramazanoğlu (K.S.)

Boykot'a nereden başlasak?

Bir Kitap: Dokuz Yüz Katlı İnsan