Bir Film:Incendies / İçimdeki Yangın


Bu ayki yazımızda bir film köşemizin konuğu, "incendies" Türkçe ‘ye çevrilmiş hali ile "içimdeki yangın".

Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Fransız asıllı Kanadalı Denis Villeneuve yapıyor.
Film yaklaşık 8 kategoride ödül almış ancak bizim en çok ilgimizi çeken ‘’en başarılı kurgu ödülü’’ olmuştu. Zira filmi izledikten sonra hikayenin ve filmin bu kadar etkileyici olmasında kurgunun rolünün çok büyük olduğunu gördük. 
Filmin ilk sahnesi esasen hikayenin çok çok sonrası ile ilgili bir kesitle ve hikayemiz ikiz kardeş olan Jeanne ve Simon’un annelerinin vasiyet mektuplarını açmaları ile başlıyor. Annelerinin onlardan son isteği o ana kadar haberdar olmadıkları ağabeyleri ve babalarını bulmaları ve ağabeyleri ve babalarına annelerinin mektuplarını ulaştırmalarıdır. Kardeşler ancak bu vasiyeti yerine getirdikleri vakit onlara üçüncü bir mektup verilecektir. Bunun için  kardeşlerin, annelerinin  gençlik yıllarını geçirdiği Lübnan’a gitmeleri gerekmektedir. 
Simon ilk başta buna karşı çıksa da o da bir süre sonra kardeşi Jeanne’e katılır. Lübnan’da kardeşler, annelerinin geçmişini deştikçe beklemedikleri olaylar ile yüzleşirler. Ve tanıdıklarını düşündükleri annelerini aslında hiç tanımadıklarını anlarlar.
Hikaye ve kurgunun özelliği tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Kardeşlerin Lübnan’da karşılaştıkları olaylarda film, bizi annenin gençliğine ve Ortadoğu’nun iç savaş zamanlarına götürüyor. Ancak burada senarist hikayeyi baştan sona izletmek yerine geçmişteki kesitleri birleştirip olayların çözümlenmesini izleyiciye bırakmış.


Anne Newal Mervan, Ortadoğu’da yaşanan iç savaşın içinde Hıristiyanların tarafında olmayan bir Hıristiyan olarak hayata tutunmaya çalışıyor. Filmde anne Newal Mervan’ın bütün yaşananlara karşı tavrı insana kendini sorgulatan cinsten. Öyle ki şarkı söylediği sahne akıllardan çıkmıyor. Film müzikler açısından da oldukça etkileyici ancak müzikler olayı dramatize etmekten çok bizi hikayeye tanık etmek istiyor.
 Oscar’a aday olan film, konunun ağırlığı itibariyle yetişkin izleyici kategorisinde  denilebilir. İzledikten sonra bir müddet etkisinden kurtulamayacağınızı da ekleyelim. İlk başta bir anlam veremediğiniz ancak her şeyin sonunda insanın yüzüne tokat gibi çarpan replik ile yazımızı sonlandıralım.
‘’1+ 1, 1 eder mi Jeanne ? ‘’

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Boykot'a nereden başlasak?

Mahmûd Sâmi Ramazanoğlu (K.S.)

Bir Kitap: Dokuz Yüz Katlı İnsan